Saturday, March 22, 2008

Biography - Ronaldinho ( Biyografi - Ronaldinho)

Ronaldo de Assís Moreira, commonly known as Ronaldinho (born March 21, 1980 in Porto Alegre), is a football player from Brazil. He became a naturalized Spanish citizen in January 2007.

Ronaldinho (pronounced [χonawˈdʒĩɲu]), meaning "little Ronaldo", is better known in Brazil by the nickname Ronaldinho Gaúcho, in order to distinguish him from Ronaldo (already called Ronaldinho in Brazil). However, upon Ronaldo's move to Europe, he began to be known simply as 'Ronaldo', thereby allowing Ronaldinho to drop Gaúcho and remain simply as 'Ronaldinho'.

Among his many achievements and accolades, Ronaldinho has been awarded the FIFA World Player of the Year award twice (2004, 2005), as well as the European Footballer of the Year award and the FIFPro World Player of the Year award twice (2005, 2006). He has downplayed suggestions that he is the best footballer in the world, telling FourFourTwo magazine, "I don't even feel I'm the best at Barça." Currently, he plays for FC Barcelona with a contract ending in 2010.

---

Ronaldo de Assis Moreira

(d. 21 Mart 1980), Brezilya doğumlu futbolcu. Daha çok Ronaldinho veya Ronaldinho Gaûcho adlarıyla bilinir. Ronaldinho, Portekizce'de "Küçük Ronaldo" anlamına gelir. Bu lakabın sebebi ise Ronaldinho'nun küçük yaşlarda (o sırada Inter Milan'da oynayan) Ronaldo'ya duyduğu hayranlıktır. Gaûcho ise Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul bölgesinde bazı futbolculara takılan, "mutlu" anlamında bir lakaptır.

21 Mart 1980 tarihinde Brezilya'nın Porto Alegre şehrinde doğdu. Fakir bir ailenin üç çocuğundan en küçüğüdür. Baba Joao Da Silva Moreira bir havuz kazasıyla öldüğünde Ronaldinho 8 yaşındaydı. Aile geçimini Ronaldinho'nun ağabeyi Assis'in futboldan kazandıklarıyla sağlamaktaydı. Ülkenin yarısından fazlasının fakirlik çektiği Brezilya'da hemen hemen her çocuğun kurtuluş yolu olarak görülen futbol Ronaldinho için de bir hedefti. İlk idolü ve hocası da Assis oldu.

Alıntı: Wiki

No comments: